Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων –Φεβρουάριος 2014


Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2014 


Στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. 

Στην χώρα μας προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας. 


Εκδρομή στο Μεσολόγγι με αφορμή 
την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 


Διήμερη εξόρμηση στο Μεσολόγγι διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, καλώντας ενθουσιώδεις φυσιολάτρες και κάτοικους της περιοχής να συμμετάσχουν. 

Η εξόρμηση περιλαμβάνει: 
- Εκδήλωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο 
- Παρατήρηση πουλιών στις Αλυκές Μεσολογγίου, στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα, στο Αιτωλικό και στις εκβολές του Αχελώου 
 - Επίσκεψη σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ



Παρατήρηση πουλιών στο Βουρκάρι 



Ο Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου Μεγάρων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Μεγάρων διοργανώνουν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, δράση παρατήρησης και ενημέρωσης στο Βουρκάρι με την αρωγή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε όργανα παρατήρησης (τηλεσκόπιο και κιάλια). 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον Σπύρο Ψύχα, spsychas@ornithologiki.gr, 210 8228704, 6974510976. 


Γνωριμία με τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη! 



Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί μέλη, υποστηρικτές, αλλά και όσοι θέλουν να ενημερωθούν για τους κοντινούς μας υγροτόπους στην παρουσίαση με θέμα «Γνωριμία με τις λίμνες Κορώνεια – Βόλβη» την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στις 18.30- 20.30 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα του Νερού). 

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή των λιμνών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν σε επιλεγμένα σημεία γύρω από τις λίμνες με τη συνοδεία έμπειρων παρατηρητών - μελών της Ορνιθολογικής και του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας- Βόλβης, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη γνώση της ευρύτερης περιοχής, διαφορετικά είδη άγριων πουλιών μέσα από κιάλια και τηλεσκόπια. 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2310 244245 & 6973246150 
είτε μέσω e-mail:thess@ornithologiki.gr. 


«Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγροτόπων 
της Κρήτης και Λέσβου» 


Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 10:30 πμ στον Αλμυρό Άγιου Νικολάου θα εξερευνήσουμε μαζί τον αγαπημένο μας υγρότοπο μέσα από βιωματικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και έναν συμβολικό καθαρισμό. 

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν σχολεία του Αγίου Νικολάου, ενώ οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για το κοινό και στοχεύουν στην εξοικείωση των πολιτών (μικρών και μεγάλων) με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους και τον εθελοντισμό. Σας περιμένουμε να δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τους υγρότοπους του τόπου μας.


«Τριχωνίδα, Υγρότοπος Ζωής» 
Αγρίνιο, 3 Φεβρουαρίου 2014 


 «Τριχωνίδα, Υγρότοπος Ζωής» είναι το θέμα της περιβαλλοντικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και ώρα 10:00 π.μ.. με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.  
Προσκεκλημένος ομιλητής ο περιβαλλοντολόγος κ. Μαμάσης Διονύσης M.Sc. ειδικός σε θέματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. 

Η λίμνη χαρακτηρίζεται ως πολύτιμη περιβαλλοντική κληρονομιά για την χώρα μας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα. Αναφορά θα γίνει στις αξίες και λειτουργίες της, στην πλούσια βιοποικιλότητα που διαθέτει με την φυσική ομορφιά αλλά και στα προβλήματα που καταγράφονται συνεχώς από τις αλόγιστες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις περνώντας περιβαλλοντικά μηνύματα και διαμορφώνοντας θετικές συμπεριφορές απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.


Εκδήλωση στο πάρκο ΤΗΘΥΣ 
Νέοι Πόροι, 2 Φεβρουαρίου 2014 

 
Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου οργανώνεται στο ιχθυοτροφικό πάρκο ΤΗΘΥΣ, στους Νέους Πόρους Δ.Δίου-Ολύμπου, μια εκδήλωση με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. 

Εκείνη την ημέρα, μαθητές από 3 σχολεία (Λύκειο Λεπτοκαρυάς, 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού) θα δώσουν το «παρών». Θα συναρμολογηθεί ένα ρομποτάκι, στα πλαίσια ενός προγράμματος που υλοποιείται με το Ευγενίδιο Ίδρυμα.

Δείτε το ιχθυοτροφικό πάρκο ΤΗΘΥΣ


Παγκόσμια Hμέρα Yγροτόπων 2014 
για το Δέλτα του Έβρου 


Τονίζοντας τις αξίες των υγροτόπων για την άγρια ζωή και για την γεωργία, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου θα γιορτάσει την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στην Καππαδοκική Εστία, στην Αλεξανδρούπολη. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. – 14.00 μ.μ.) και θα περιλαμβάνει προβολή με το θέμα της γιορτής (η αξία των υγροτόπων για τη γεωργία), εκπαιδευτικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες, καθώς και χορευτικό δρώμενο με τίτλο «Εν πτήση» από την Σκηνή Δράσεων Τέχνης Χορού. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλέφωνο: 25510 61000. 



«Υγρότοποι και Γεωργία» 
στο Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας 

 

Το Εθνικό Πάρκο Α. Μακεδονίας και Θράκης ως το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο στην Ελλάδα με 22 λιμνοθάλασσες, λίμνες γλυκού νερού, έλη κλπ θα γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με ένα πλήθος εκδηλώσεων. 

Συγκεκριμένα, ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ – ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΙΣΜΑΡΙΔΑΣ θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 ώρα 9:00 π.μ. Ημερίδα με θέμα «Υγρότοποι και Γεωργία», στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (κτήριο πρώην Νομαρχίας Ροδόπης), στην Κομοτηνή. 

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα σχολεία της περιοχής του Πόρτο-Λάγους και στην Κεραμωτή Καβάλας την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου. 
Στις εκδηλώσεις αυτές εκτός από την ενημέρωση των μαθητών για τις λειτουργίες των υγροτόπων και τις παραλίμνιες αγροτικές καλλιέργειες θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην αποικία των Ερωδιών του Πόρτου Λάγους και επίσκεψη στη Λίμνη Βιστωνίδα, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την αξία των υγροτόπων μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια και να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες πεδίου όπως ανάλυση δειγμάτων νερού, ορνιθοπαρατήρηση και ενδεικτικός καθαρισμός παραλίμνιας περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης περιλαμβάνει τα παρακάτω κέντρα πληροφόρησης: 

1.ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ  
Το Κέντρο πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται στην δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο-Λάγος, στο Δ. Αβδήρων Ν. Ξάνθης. 
Στοιχεία επικοινωνίας: 
Διεύθυνση: 67063 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, τηλ: 2541096646, φαξ: 2541096924, e-mail: info@fd-nestosvistonis.gr 

2.ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ 
Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου βρίσκεται στην Κεραμωτή N. Καβάλας ( πίσω από το Γυμνάσιο ). 
Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση: 64011 ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, τηλ:2591051831, φαξ: 2591051884, e-mail: infonestos@fd-nestosvistonis.gr



«Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: 
ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης». 


Με την πραγματοποίηση εσπερίδας και έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. 

Η εσπερίδα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και έχει τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης». 

Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με την σημασία του Εθνικού Πάρκου, τις δυνατότητες αναψυχής και την συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 63 φωτογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα καλύτερα έργα τους συγκεντρώθηκαν σε φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης 
Διεύθυνση: Αγγελάκη 13 Τηλέφωνο: 231029680

Δείτε το Δέλτα Αξιού εδώ



ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΣΕΙΡΑ ΟΜΙΛΙΩΝ – ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 
To Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον γεωλογικό χώρο και χρόνο, στο πλαίσιο σειράς ομιλιών-μαθημάτων, που οργανώνει κάθε χρόνο με τους συμβούλους του καθηγητές Θεοδόση Τάσιο και Φάνη Κακριδή. 

Φέτος, με γενικό τίτλο «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», διακεκριμένοι ομιλητές με πολυετές εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο θα αναπτύξουν θέματα, που αφορούν στην δομή, την λειτουργία και την εξέλιξη του πλανήτη Γη, τις προϋποθέσεις, που επέτρεψαν την δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής, καθώς και του Ανθρώπου. 

Οι ομιλίες – μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και θα αποτελέσουν μια βιο-γεωλογική προσέγγιση, συμβάλλοντας στην κατανόηση των μηχανισμών που οδήγησαν στην διαμόρφωση του σημερινού περιβάλλοντος. Έμφαση θα δοθεί στην αέναη αλληλεπίδραση του οργανικού και ανόργανου κόσμου, όπως προκύπτει από την παρουσία και την μελέτη των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων. Σημειώνεται, ότι τα απολιθώματα αποτελούν την αδιάψευστη μαρτυρία των περιβαλλοντικών αλλαγών που συνέβησαν κατά το παρελθόν και επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία των οργανισμών! 

Οι ομιλίες – Μαθήματα θα λάβουν χώρα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2014.
Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου έχει ως εξής : 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 
«Ο Ανόργανος Κόσμος» 
Παύλος Μαρίνος, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: «Η Δυναμική της Λιθόσφαιρας. Καταστροφή ή δημιουργία? Και εμείς οι άνθρωποι?» 

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 
«Ο Κόσμος των Φυτών» 
 Αικατερίνη Κούλη, Λέκτορας Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Εμφάνιση και Εξέλιξη των Φυτών» 



ΕΝΑ ΗΧΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 
13 Φεβρουαρίου 2014 

 
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στη Σαντορίνη διοργανώνουν οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η πολιτιστική εταιρεία ΠΛΟΗΓΟΣ την ερχόμενη Πέμπτη! 

Η καλντέρα, το ηφαίστειο, οι οικισμοί, οι κάναβες, τα οινοποιεία, τα προϊόντα, οι αμπελώνες, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή στο νησί (τρύγος, καλλιέργειες, γιορτές, πανηγύρια) απεικονίζονται στις 500 υπέροχες φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, που θα προβληθούν σε 14 ενότητες, υπό τους ήχους της μουσικής του Ηλία Ανδριόπουλου («Αργοναύτες, «Προσανατολισμοί», «Εικόνες με σαντούρι»)! 

Η ζεστή φωνή του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού θα ακουστεί σε κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη, ενώ ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς θα απαγγείλει το ποίημα «Σαντορίνη» του Γιώργου Σεφέρη και το ποίημα «Ωδή στη Σαντορίνη» του Οδυσσέα Ελύτη. 

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση με νοστιμιές και κρασί της Σαντορίνης. 




ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ 


1ο Βαλκανικό Συνέδριο Στέβιας 
Βόλος, 14-16 Φεβρουαρίου 


Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και την Eλληνική Διαβητολογική Εταιρεία διοργανώνει το 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Στέβιας, με τίτλο: «Στέβια-Παραγωγή-Διάθεση-Φαρμακευτικές ιδιότητες». 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 14-15-16 Φεβρουαρίου 2014 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Κορδάτος» του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου. Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος οι χώρες Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. 
Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι δωρεάν, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Όποιος επιθυμεί να παρευρεθεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στην φόρμα επικοινωνίας. 
Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κύριο Σουφλιά Στέφανο στο παρακάτω email: pilioinspro@gmail.com 

Δείτε το προϊόν της Στέβιας εδώ 


«ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» 
Συντάγμα, 10-15 Φεβρουαρίου 

 
Η «ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» είναι μια έκθεση με σκοπό την προβολή και προώθηση των κρητικών παραδοσιακών προϊόντων μεσογειακής διατροφής και ό,τι καλύτερο παράγεται στην Κρήτη - έτσι ώστε αυτά να γίνουν ακόμα πιο γνωστά στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό. 

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν όλα τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η Κρητική γη που θα εκτίθενται στα περίπτερα των εκθετών-παραγωγών και να αγοράσουν προϊόντα όπως: ελαιόλαδο, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια, κρασί, τσικουδιά, μέλι, γάλα, ζυμαρικά, σφακιανές πίτες, καλιτσούνια, ελιές κτλ. 

Κατά την διάρκεια των 6 ημερών, στην αίθουσα του Μετρό θα γίνονται διαφορές εκδηλώσεις και χορευτικά με την βοήθεια του συλλόγου Κρητών Αιγάλεω. 


«Κερνάμε Ελλάδα» 
Αμαλιάδα, 14 έως 16 Φεβρουαρίου 


Το φεστιβάλ ελληνικών προϊόντων με τίτλο: «Κερνάμε Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο Αμαλιάδας του Δήμου Ηλείας, από 14 έως 16 Φεβρουαρίου 2014.  
Στόχος της διοργάνωσης είναι να προβάλλει και να αναδείξει και τα ποιοτικά προϊόντα των επιχειρήσεων της Ηλείας μέσα από μια σειρά δράσεων που θα λάβουν χώρα στο τριήμερο. 

Πληροφορίες εδώ



ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 


Σεμινάρια στην παραγωγή αρωματικών φυτών 
και αιθέριων ελαίων 


Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον έβδομο κύκλο στο «Σεμινάριο Εξειδίκευσης στην Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων Ελαίων (ΑΕ)». 

Πρόκειται για πρόγραμμα εξειδίκευσης που συμμετέχουν μέλη του Φαρμακευτικού, Βιολογικού, της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σκοπός του οποίου είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη θεωρητική αλλά κυρίως πρακτική τεχνογνωσία στον τομέα των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών και των Αιθέριων Ελαίων. 

Ειδικότερα, απευθύνεται σε απασχολούμενους στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων (αγρότες-παραγωγοί), σε μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, σε τεχνολόγους φυτικής παραγωγής, σε γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, βιολόγους, δασολόγους, χημικούς, φαρμακοποιούς, εμπόρους ΦΑΦ, φυτωριούχους κ.α. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα στο www.seminariaaromatikonfiton.gr.



Ημερίδα για τις εξελίξεις στην αιγοπροβατοτροφία 


Η Βιομηχανία Ζωοτροφών, ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες εξελίξεις στην αιγο-προβατοτροφία». 
Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα πρ. Νομαρχιακού Συμβουλίου, στον Ημιόροφο της Νομαρχίας Κοζάνης (Δημοκρατίας 27). 

Περισσότερα εδώ


Ενημερωτικές συναντήσεις για την ελαιοκαλλιέργεια


Ενημερωτικές συναντήσεις για την ελαιοκαλλιέργεια από την ΠΕ Σερρών θα πραγματοποιηθούν στις 3 Φεβρουαρίου (11:00π.μ) στην Παλαιοκώμη και στις 5 Φεβρουαρίου στο Δημητρίτσι. 

Πληροφορίες εδώ



«Οι εξελίξεις στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014- 2020»
Ημερίδα στον Τύρναβο 

Ο Δήμος Τυρνάβου και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, στην προσπάθεια υπεύθυνης πληροφόρησης και ενημέρωσης των αγροτών πάνω στις νέες εξελίξεις και στα νέα επιστημονικά δεδομένα, διοργανώνουν Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014- 2020», η οποία θα διεξαχθεί στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου την Πέμπτη 13/02/2014 και ώρα 19:00. Ανάπτυξης – Πυλώνας ΙΙ». 

Πληροφορίες: 
τηλ. και fax. 2410 / 618.638, e-mail. info@geoponikos-larisa.gr 


Εcomobility 2013-2014: 
«οι μαθητές ερευνούν, οι πόλεις ενημερώνονται» 

 

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται» μαθητές της Γ΄ γυμνασίου θα παρουσιάσουν προτάσεις και εργασίες για την οικολογική μετακίνηση την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (οδός Βασιλέως Γεωργίου Α’ 1), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ecomobility Οικολογική Μετακίνηση». 

Η παρουσίαση των προτάσεων και εργασιών θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, σε δύο κύκλους, από μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, στις 12:00 και στις 18.00, από μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τριανδρίας, του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και του 17ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. 
H ομάδα με την καλύτερη εργασία θα συμμετέχει στην αποστολή του ECOCITY στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, ενώ οι ομάδες με τις τέσσερις πιο δημιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν στο ECOCAMP, τον Αύγουστο.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΓΙΟΡΤΕΣ 
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ


Ανοιχτό σπορείο 2014 
Αίγινα, 9 Φεβρουαρίου 


Για 9η συνεχή χρονιά η ομάδα Αίγινας της εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» οργανώνει Ανοιχτό Σπορείο στις 9 Φεβρουαρίου 2014, Κυριακή, 11πμ, στην Αίγινα, στο χώρο του πύργου του Μάρκελλου, (5 λεπτά από το λιμάνι). 

Οι εκδηλώσεις του Πελίτι γίνονται με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας για τη διατήρηση των σπόρων των παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών, που στις μέρες μας κινδυνεύουν όχι μόνο να εξαφανιστούν αλλά και να απαγορευτεί η χρήση και διακίνηση τους. 
Οι πολυεθνικές εταιρείες στοχεύουν στην επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, που θα υποχρεώνει τους αγρότες να χρησιμοποιούν αποκλειστικά σπόρους αυτών των εταιρειών. 
Υπό τους ήχους ζωντανής, παραδοσιακής μουσικής θα φυτέψουμε παλιούς παραδοσιακούς σπόρους σε γλαστράκια, θα τα πάρουμε στο σπίτι μας να τα φροντίσουμε και τον Απρίλη, στη γιορτή που θα γίνει στον ίδιο χώρο, θα τα επιστρέψουμε και θα τα χαρίσουμε ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση τους. 

Πληροφορίες: www.peliti.gr
τηλ. 2524022059, aigina@peliti.gr, 6971630495



Δημιουργία Θερμοσπορείου 
Πελίτι Ηρακλείου, 15 Φεβρουάριου 2014 


Όλα ξεκινάνε με ένα σπόρο και με λίγο χώμα, σας καλούμε λοιπόν το Σάββατο 15 Φεβρουάριου στις 9:00 πμ στο γυμνάσιο του χωριού για να συμμετέχετε στην δημιουργία σπορείου των καλοκαιρινών φυτών που θα γίνει στον Πύργο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. 

Τα φυτά θα είναι έτοιμα στις αρχές Απριλίου και θα μοιραστούν στην ετήσια γιορτή σπόρων που διοργανώνει το Πελίτι Ηρακλείου. 


«ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ» στο Ελατοχώρι Πιερίας 
8 & 9 Φεβρουαρίου 


Στην πανέμορφη γη των Πιερίων, στο γραφικό Ελατοχώρι , οι επαγγελματίες του χωριού ενώνονται με τους οινοπαραγωγούς της Πιερίας σε ένα διήμερο οίνου και πόσης, με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής αλλά και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. 

Οι διοργανωτές προσκαλούν όλο τον κόσμο να γνωρίσει τα Πιερικά κρασιά σ' έναν τόπο απαράμιλλου φυσικού κάλους. 
Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου θα μπορεί να γευτεί και να προμηθευτεί τα κρασιά που επιθυμεί, δοκιμάζοντας τυριά κι αλλαντικά και διασκεδάζοντας υπό τους ρυθμούς της μουσικής 



ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 


Εθελοντικός καθαρισμός στον υγρότοπο Μουστού 
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 


Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού θα γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με την πραγματοποίηση εθελοντικού καθαρισμού στην ακτή Χερονησίου. Ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και ενδιαφερόμενους πολίτες, σε τμήμα της ακτής που εντάσσεται στην Περιοχή Απόλυτης Προστασίας υγροτόπου Μουστού την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 και από ώρα 09:00 π.μ. 

Με σημείο εκκίνησης, την εκβολή του Βαυαρικού καναλιού και προορισμό τερματισμού την εκβολή του καναλιού στο Χερονήσι, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στη δράση του εθελοντικού καθαρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ακτή δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από σκουπίδια από την θάλασσα λόγω πρόσφατης κακοκαιρίας.


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 
2 Φεβρουαρίου 2014 


Τα δέντρα είναι πνοή ζωής, γι΄ αυτό και η προστασία τους είναι λογαριασμός όλων μας. Η περιοχή που θα αναδασώσουμε έχει καταστραφεί από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2008. Θα λάβουν μέρος εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικοί φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. 

Αναμένεται να φυτευτούν 10.000 μικρά δέντρα. Οι δασολόγοι θα προσφέρουν τις γνώσεις τους για το σωστό φύτεμα των δένδρων, σε όσους εθελοντές το επιθυμούν. 

Σημείο συνάντησης: το τέρμα της οδού Άννας Μαρίας (κάθετη στην κεντρική λεωφόρο Λαυρίου )στα Γλυκά Νερά Παιανίας, στις 10 το πρωί.


Αναδάσωση στο Πεντελικό Όρος 
9 Φεβρουαρίου 2014 


Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 όλοι μαζί δίνουμε το «παρών» και ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τη νέα χρονιά, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια για να ξαναγίνει το Πεντελικό ένα πράσινο βουνό.
Εκπαιδεύουμε τους μικρότερους στη διαδικασία της φύτευσης και τους μεταφέρουμε την αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος.  

Σημείο συνάντησης: η θέση «Καραούλι» στη διαδρομή από την πλατεία Παλαιάς Πεντέλης προς τη Νέα Μάκρη, στις 10 το πρωί. 



ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ 
ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ 

Α.Ο.Σ. (ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ) 
Λέκκα 23-25, Αθήνα – τηλ. 2103212355, 2103212429 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Α.Ο. ΝΙΚΑΙΑΣ "Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ" 
Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια – τηλ. 2104930470 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ 
Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές – τηλ. 2102461528 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Φ.Ο.Π. (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) 
 Μεσσηνίας 14-16, Πειραιάς – τηλ. 2104170814, 2104130632 
 Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΛΑΣ 
 Αθηνάς 51, Βούλα – τηλ. 210 8959363 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 
Δεσποτάτου Ηπείρου 2 – τηλ. 265-1022138 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 
Αντιμάχου 3, Καρδίτσα – τηλ. 2441071204, 6973695595 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Σ.Π.ΟΡ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ 
Ομήρου 6, Τρίκαλα – τηλ. 2431072077 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ 
Κλειστό γυμναστήριο Δήμου Ξάνθης « Φίλιππος Αμοιρίδης» - τηλ. 2541024818 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ο.Λ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ 
 25ης Μαρτίου 39, Πτολεμαϊδα – τηλ.2463053953 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ 
Πάροδος Βενιζέλου ( έναντι Νομαρχίας), Κιλκίς – τηλ. 2341020842 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ανατολικό κέντρο Καλαμάτας – τηλ. 2721097733 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ 
Παν.Σούλου 10, Αγρίνιο – τηλ. 2641045512 
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου