Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Δελτίο Οικολογικών & Περιβαλλοντικών Εκδηλώσεων – Ιούνιος 2013


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ 2013 




Έως 9 Ιουνίου 2013
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους - Μυτιλήνη 

Πληθώρα πλούσιων εκδηλώσεων οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους από τις 18 Μαΐου μέχρι τις 9 Ιουνίου 2013. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων με στόχο την προβολή και ανάδειξη της μοναδικής γεωλογικής κληρονομιάς,τις ιδιαιτερότητες του Μνημείου αλλά και τις προτιμήσεις των επισκεπτών και επιπλέον είναι μια αφορμή για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την ευρωπαϊκή φυσική κληρονομιά και την προστασία του τοπίου. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιηγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρουσιάσεις της νέας διαδραστικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», δράσεις υπαίθρου στα Πάρκα Σιγρίου και Πλάκας, γνωριμία με τα ηφαίστεια και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, προβολή του ντοκιμαντέρ «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο» και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και προγράμματα για τους μικρούς και τους μεγάλους. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ 


4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 
Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού, 8-9-10 Ιουνίου 



Στο Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού, στην οδό Μακρυγιάννη (πίσω από το Πεντάγωνο) αρχίζει τη Παρασκευή 8 Ιουνίου το απόγευμα το 4ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος. Στόχος του Φεστιβάλ –όπως κάθε χρόνο- είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ μέσα από το παιχνίδι και τις διάφορες δράσεις του 3ημέρου να καλλιεργήσει σε μικρούς και μεγάλους μια περιβαλλοντική συνείδηση και υπευθυνότητα. 

Ωράριο φεστιβάλ : 17:00 – 21:30 μ.μ. 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 



3ο Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων & Πολιτισμού 2013 
Αχαρναί, 6-9 Ιουνίου 2013




2ο Φεστιβάλ «Θράκης Γεύσεις»
7, 8 και 9 Ιουνίου 



«Γεύσεις με ταυτότητα και ιστορία», προϊόντα του Βορείου Έβρου και των ανθρώπων του, κεράσματα από καρδιάς, θα απολαύσουν οι επισκέπτες του 2ου Φεστιβάλ «Θράκης Γεύσεις», στις 7, 8 και 9 Ιουνίου στον Πευκώνα της Νέας Ορεστιάδας. 

Κρασιά, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά, ούζο, καβουρμάς, τραχανάς, σπαράγγια αλλά και σκόρδα και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα προσφερθούν στους επισκέπτες από τις επιχειρήσεις του Βορείου Έβρου, οι οποίες θα εκθέσουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον Πευκώνα της Ορεστιάδας. 

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά και στους επαγγελματίες, με στόχο να αναδειχθεί η ταυτότητα, το διατροφικό πρότυπο και τα προϊόντα που αποτελούν τους πρεσβευτές της γαστρονομίας της Θράκης, γιατί αυτά συγκροτούν τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου μας, ενός τόπου με αστείρευτο γαστρονομικό πλούτο. 

Κατά την διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη.  



8ο Φεστιβάλ Οικολογικών, Βιολογικών
και Παραδοσιακών Προϊόντων 


Το 8ο Φεστιβάλ Οικολογικών, Βιολογικών και Παραδοσιακών Προϊόντων διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, από τις 18:00 έως τις 23:00, στον κήπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ( Βασ. Όλγας 198, Θεσσαλονίκη ). 
Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 40 βιοκαλλιεργητές από περιοχές της βορείου Ελλάδος. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. 
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 



ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ 

  • 12η ανθοκομική έκθεση στο Αιγάλεω
έως 16 Ιουνίου 2013
 
Με επιτυχία άνοιξε τις πύλες της το Σαββατοκύριακο στο «Μπαρουτάδικο» η 11η ανθοκομική έκθεση του Δήμου Αιγάλεω, με το αισιόδοξο μήνυμα «Έλα, μύρισε, νιώσε». Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα υπάρξουν διάφορα δρώμενα, ενώ ήδη ο χώρος του άλσους του Αιγάλεω γίνεται καθημερινά σημείο συνάντησης ποδηλατών και εκκίνησης ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή. 

Η ανθοκομική έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10.00 έως τις 22.00. 


  • 4η ανθοκομική έκθεση Νάουσας 
έως 9 Ιουνίου 2013 



Η «4η ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ» διοργανώνεται το διάστημα από 31 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013, σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις (περίπτερα-stand) στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου. Στην έκθεση, η οποία θα λειτουργεί κάθε μέρα τις ώρες από 10:00 έως 22:00, θα συμμετέχουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανθοκομίας από τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή (λουλούδια, καλλωπιστικά φυτά, γλάστρες, μέλι κλπ.), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για θέματα ανθοκομίας, αλλά και να προμηθευτούν φυτά για την διακόσμηση κατοικιών και κήπων. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους πολίτες. 

Κατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής Έκθεσης στο χώρο του πλακόστρωτου στο δημοτικό πάρκο, θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις: 
Παρασκευή 31 Μαΐου, ώρα 20:30: Εγκαίνια 4ης Ανθοκομικής Έκθεσης, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ωδείου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 
Δευτέρα 3 Ιουνίου, ώρα 11:00 π μ.: Εικαστικές δραστηριότητες με θέμα το περιβάλλον από τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Νάουσας 
Πέμπτη 6 Ιουνίου, ώρα 19:30: Εκδήλωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Νάουσας, για την Κομποστοποίηση και την Ανακύκλωση απορριμμάτων. 
Παρασκευή 7 Ιουνίου, ώρα 21:00: Εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο «Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΑΡΑΠΙΤΣΑ»


  • 2η ανθοκομική έκθεση Λαμίας
3 - 8 Ιουνίου 2013



Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης προσπάθειας και σε συνεργασία με τα φυτώρια –ανθοπωλεία της περιοχής πρόκειται να λειτουργήσει για δεύτερη χρονιά στο κέντρο της πόλης της Λαμίας η 2η ανθοκομική έκθεση από τις 3 έως τις 8 Ιουνίου 2013.




ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 
3 - 5 Ιουνίου 2013, Τεχνόπολις 

Πού πηγαίνουν οι συσκευασίες, αφού τις πετάξω στον μπλε κάδο; Τι μπορώ να κάνω για τους χρησιμοποιημένους λαμπτήρες; 
Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν στο 3ήμερο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στις 3, 4 και 5 Ιουνίου 2013 στην Τεχνόπολη. Θα συμμετέχουν τα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, παρέχοντας την ευκαιρία στο κοινό να ενημερωθεί για την ανακύκλωση από εκείνους που την κάνουν πράξη!


Περισσότερα εδώ
Ωράριο φεστιβάλ : 10:00 -22:00
Κεντρική Αυλή και στο κτίριο Νέοι Φούρνοι
Τεχνόπολις : Πειραιώς 100



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 




ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ  
Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών και πολιτών για το περιβάλλον με κεντρικό σύνθημα: "Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους. Γιατί το περιβάλλον είναι το πραγματικό μας σπίτι" πραγματοποιούνται ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

9:30: Προσέλευση μαθητών, προσκεκλημένων και πολιτών στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου στο Δάσος Συγγρού.
9:40: Ξενάγηση στα έργα ανακυκλώσιμης τέχνης του Μουσείου Βορρέ στον περιβάλλοντα χώρο του Πύργου, που θα "ταξιδέψουν" στο Δάσος Συγγρού για να συναντήσουν τους μαθητές. "Το Μουσείο στο Δάσος". Χαρακτηριστικά εκθέματα από τη μοναδική συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Αμαρουσίου.
10:00: Ξενάγηση στο Μουσείο Κυψελών που φιλοξενεί την αρχαιότερη συλλογή κυψελών στον ελλαδικό χώρο.
11:00: Περίπατος στο δάσος με προορισμό το χώρο επίδειξης πυρόσβεσης από Αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και από εθελοντικό κλιμάκιο του Σ.Π.Α.Π. Χρήση πυροσβεστήρων - Συμβουλές πρόληψης και κατάσβεσης. 



ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ

Ο Δήμος Γορτυνίας, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος διοργανώνει, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 και για δεύτερη χρονιά, τον ετήσιο καθαρισμό της Λίμνης του Λάδωνα.  
Το έργο του καθαρισμού θα γίνει με εθελοντική εργασία των κατοίκων της Γορτυνίας, των φυσιολατρών και των εθελοντικών ομάδων δράσης, ενώ ο Δήμος Γορτυνίας θα προσφέρει την τεχνική υποστήριξη για την συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως και την μεταφορά των εθελοντών. 

Η τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα είναι ένας σημαντικός πόλος ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού που αποτελεί βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Γορτυνίας. Όλοι μαζί μπορούμε να την διατηρούμε καθαρή και με πρωτοβουλίες όπως αυτή να συμβάλλουμε εμπράκτως στην ανάδειξη και αξιοποίησή της, προς όφελος της περιοχής. 

 Ώρα συνάντησης των συμμετεχόντων 10.00 π.μ. στις όχθες του Λάδωνα. 


ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΙΟ
5- 8- 9 Ιουνίου 2013 

Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου οργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2013) με γενικό τίτλο: «Γιορτάζουμε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό, μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες» Οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι τριήμερες, θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Κίο και απευθύνονται στις σχολικές μονάδες του Νομού Αργολίδας. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων :
Τετάρτη 5 Ιουνίου (με τη συμμετοχή 2 τάξεων από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου) 
09:00 – 10:00 «Καθαρές ακτές, δείγμα πολιτισμού» ενημέρωση των μαθητών από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Νέας Κίου 
10:00 – 12:00 Συμβολικός καθαρισμός παραλίας Νέας Κίου σε συνεργασία με τη Μεσόγειο SOS με το Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου 
Σάββατο 8 Ιουνίου (με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων του Νομού Αργολίδας) 
18:00 – 19:30 Παρουσίαση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικού έτους 2012- 2013 από σχολικές μονάδες Νομού Αργολίδας 
19:30 – 21:00 Παρουσίαση δράσεων σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα: «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου» 
Κυριακή 9 Ιουνίου ( με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων κ.α.) 09:30 – 12:30 Ποδηλατάδα στην φύση, ακολουθώντας τα νερά του ποταμού Ερασίνου.
Εκκίνηση, ώρα 09:30: Πλατεία Γ. Κατριλιώτη, Νέα Κίος



ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ   
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 
24 Μαίου - 12 Ιουνίου 2013 |

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα συμμετάσχει στην δράση Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού με σειρά ειδικών θεματικών ξεναγήσεων που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στις 24 Μαΐου, 5 Ιουνίου & 12 Ιουνίου στις 12 μ.μ. 

Οι ξεναγήσεις, -εντασσόμενες στις γενικές κατευθύνσεις της δράσης, δηλαδή την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας-, στοχεύουν ειδικότερα στην ανάδειξη της παρουσίας του φυτικού κόσμου σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Μέσα από τις φυσιοκρατικές ή άλλοτε σχηματοποιημένες αποδόσεις φυτών στις τοιχογραφίες, στις εικόνες, στα γλυπτά και στα υφάσματα των παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων οι επισκέπτες θα έρθουν σε άμεση επαφή με την μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών. 
Ενδεικτική διάρκεια ξεναγήσεων: 60' 

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Λεωφόρος Στρατού 2 
Τηλ: 2313 306400, e-mail: mbp@culture.gr


  • ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 

Στόχος της διοργάνωσης "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων πολιτών και η προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από εκδηλώσεις που ποικίλλουν και εναρμονίζονται με το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον και την κατά τόπους ιστορική και πολιτιστική παράδοση. 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ  
Εκδρομή στα σπήλαια Μελιδονίου (ώρα 10:00) , Ζωνιανών (ώρα 13:00) και Ιδαίον, με ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Ειρήνη Γαβριλάκη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και τους Δήμους Μυλοποτάμου και Ανωγείων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μελιδονίου και Ζωνιανών, καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 
Εκδρομή στο Κρυονέρι Μυλοποτάμου (ώρα 10:00), με ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Μαρία Πατεράκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου. 

ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 
Περίπατος στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Αξού, με ξεναγό την αρχαιολόγο κ. Εύα Τέγου, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αξού. Οι χώροι που επελέγησαν είναι σημαντικοί και απαντούν στους στόχους του «οριζόντιου» αυτού προγράμματος, καθώς και στη διάθεση της Εφορείας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου να επικοινωνήσουν με το ευρύ κοινό. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου: 
Ειρήνη Γαβριλάκη, Εύα Τέγου, Μαρία Πατεράκη (28310 29975).



ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου–Θέρμου στο πλαίσιο δράσης «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» σας προσκαλούν στη ημερίδα με τίτλο «Μεσολόγγι: Λιμναίες Διαδρομές σε αρχαίες πολιτείες» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013, ώρα 18:30 μ.μ. και το Σάββατο, 21:00 μ.μ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Ι. Π. Μεσολογγίου. 





  • ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ 
3 - 9 Ιουνίου 2013

Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν από την 1η έως τις 9 Ιουνίου τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», στα πλαίσια εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. 
 
α) «Ένα Δέντρο στο Μουσείο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών στον αύλειο χώρο του παλαιού κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Με επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφικό υλικό και πολύπλευρες δραστηριότητες θα τονιστεί η απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος στα αρχαία μνημεία. 
Ώρες διεξαγωγής, 9:30 - 10:30 και 11:00 - 12:00. 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής Κ΄ ΕΠΚΑ 22510 42589 (Θ. Κυριακοπούλου) 

β) «Μικροί Παλαιοντολόγοι»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά έξι έως 12 ετών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στον εκπαιδευτικό χώρο «Γεώραμα», οι μικροί παλαιοντολόγοι συμμετέχουν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, αναγνωρίζουν και ταξινομούν τα ευρήματά τους, γνωρίζουν τα σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 
Ώρες διεξαγωγής, 10:00 - 11.00 και 12:00 - 13:00. 
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους 22510 47033 (Κ. Μπεντάνα, Η. Βαλιάκος).




  • «Παραθινούπολη 2013» 
Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2013

Στο παιδικό φεστιβάλ «Παραθινούπολη 2013» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς (για 13η συνεχή χρονιά ) στην Θεσσαλονίκη, θα συμμετέχει η Ελληνική Ορνιθολογκή Εταιρεία με ενημερωτικό περίπτερο, δράσεις και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας ως 12 ετών. 
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από Τετάρτη 5 έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 στην Πλαζ της Αρετσούς με θέμα τα «Παιδιά μιλούν για την φιλία». Στόχος είναι να δοθούν στα παιδιά δημιουργικά ερεθίσματα για τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων, της αποδοχής, της φιλίας, της αλληλεγγύης, μέσα από καλλιτεχνικά εργαστήρια ,διαδραστικά παιχνίδια, παραστάσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προσεγγίζει το θέμα μέσα από την δράση «Φροντίζω τους φτερωτούς μας φίλους». 

Περισσότερα για το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://politismos.kalamaria.gr/frontend/article.php?aid=398&cid=47


  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Τρίτση 
5 Ιουνίου 2013 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει εκδήλωση για σχολεία σε συνεργασία με τον δήμο Ιλίου, η οποία περιλαμβάνει ενημέρωση για τα πουλιά και την οικολογική αξία του Πάρκου, ξεναγήσεις στις λίμνες και περιβαλλοντικά παιχνίδια («Πάει, Πέταξε η Τροφή!») για παιδιά σχολικής ηλικίας. 

Περισσότερες πληροφορίες στο park@ornithologiki.gr


  • Ημερίδα για την Παμβώτιδα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχει στην ημερίδα για την Παμβώτιδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 




«Υγρότοπος Βραυρώνας Αττικής: το παράδειγμα προστασίας και ανάδειξης ενός παράκτιου υγρότοπου».



Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σάς προσκαλεί να γιορτάσετε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον Υγρότοπο της Βραυρώνας την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 και ώρες 10:00-14:00. 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας και περιλαμβάνει υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, περιήγηση, περιβαλλοντικά παιχνίδια και απελευθέρωση πουλιών 

Για περισσότερες πληροφορίες: 
τηλ.: 210 8227937, 210 8228704,
e-mail: info@ornithologiki.gr 



Μεγάλη γιορτή περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη
5-9 Ιουνίου 2013



Από τις 5-9 Ιουνίου 2013, στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως θα πραγματοποιηθεί ένα πενθήμερο δράσεων αφιερωμένων στην προστασία του περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.  

Στο Greenparty συμμετέχουν πολλοί και σημαντικοί περιβαλλοντικοί φορείς, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε οικολογικά εργαστήρια από τη γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης, ομιλίες, κατασκευές Trash Art, origami, εικαστική θαλασσινή έκθεση μαθητών, παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού, πικ- νικ για μικρούς και μεγάλους, υπαίθριο σινεμά στο πάρκο, βραβεύσεις, κληρώσεις δώρων και πολλές συναυλίες.



ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ


  • Ο Δήμος Πειραιά καθαρίζει τους αρχαιολογικούς χώρους! 



Ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει μια σειρά δράσεων, για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος που κύριο στόχο θα έχουν τον καθαρισμό αρχαιολογικών χώρων με σύνθημα " Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολιτισμός". 

Το πρόγραμμα ξεκινά την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 7:30 από τις Αστικές Πύλες στην είσοδο της πόλης μας. Έπειτα την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 7:30 την σκυτάλη παίρνει το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Πειραιά. Την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 7:30 σειρά έχει η Πλατεία Τερψιθέας (Λεωσθένους,Σκουζέ,Φιλελλήνων,Καραϊσκου). Τερματικός σταθμός των δράσεων αυτών με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος θα είναι το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 7:30 το Κονώνειο Τείχος.


Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

  •  Πειραιάς - Καθαρισμός του βυθού στο Μικρολίμανο 

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Βατραχανθρώπων και την σχολή καταδύσεων «Mediterranean Dive Center» διοργανώνουν για πρώτη φορά υποβρύχιο καθαρισμό της λιμενολεκάνης του Μικρολίμανου στον Πειραιά. Στον καθαρισμό θα συνδράμει με τον εξοπλισμό του ο Δήμος Πειραιά. 

Σημείο συνάντησης, τα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Καραγιώργη Σερβίας 18 Μικρολίμανο – Πειραιάς. 
Οι δύτες που θέλουν να λάβουν μέρος στη δράση καθαρισμού παρακαλούνται να το δηλώσουν στα παρακάτω τηλέφωνα, 2104125376, 2104227537 

  •  Χαλάνδρι - Καθαρισμός ρεματιάς Χαλανδρίου 

Ο Δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει δράση καθαρισμού στη ρεματιά Χαλανδρίου. Η Ρεματιά Χαλανδρίου πηγάζει από τους πρόποδες της Πεντέλης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χώρους πρασίνου στην Αττική. 
Σημείο συνάντησης, ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου, στις 10 το πρωί. 

  •  Κυλλήνη - Καθαρισμός παραλίας «Καυκαλίδας»  

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και με τους τοπικούς συλλόγους, διοργανώνει δράση καθαρισμού στην παραλία «Καυκαλίδα» Κυλλήνης. Σημείο συνάντησης, η αρχή της παραλίας, στις 10 το πρωί. 


Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013
  • Ροδόπη: Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών Φαναρίου και Αρωγής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τις 21η και 29η Ταξιαρχίες και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, στο πλαίσιο της συμμετοχής στην εκστρατεία «Καθαρίστε την Μεσόγειο» που πραγματοποιείται από το δίκτυο ΜΕΣΌΓΕΙΟΣ SOS, θα προχωρήσουν από κοινού σε καθαρισμό των ακτών Φαναρίου και Αρωγής. 

  • Καθαρισμός Παραλιών Δήμου Πλατανιά
Ο Δήμος Πλατανιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και τα Δημοτικά Σχολεία Πλατανιά, Ταυρωνίτη και Κολυμβαρίου, τον καθαρισμό των αντίστοιχων παραλιών του Δήμου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: 

- Τρίτη 4 Ιουνίου 2013 και ώρα 10:00π.μ., καθαρισμός παραλίας Κολυμβαρίου, από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου. Παράλληλα, υλοποίηση εικαστικής δράσης, με τίτλο «Θάλασσα–Περιβάλλον», στο λιμάνι Κολυμβαρίου, όπου οι μαθητές του σχολείου θα δημιουργήσουν σε μεγάλα τελάρα, έργα ζωγραφικής, επηρεασμένοι από το τοπίο, τη θάλασσα και το περιβάλλον. 

- Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 και ώρα 9:00π.μ., καθαρισμός παραλιών Πλατανιά και Ταυρωνίτη, από τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων Πλατανιά και Ταυρωνίτη, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι μικροί μαθητές θα φιλοτεχνήσουν πινακίδες, με συνθήματα και ζωγραφιές, προτρεπτικά, για την καθαριότητα των ακτών και την προστασία του περιβάλλοντος. 


  • Καθαρισμός της παραλίας Αστακού από τον Ν.Α.Ο.ΑΣ. 






Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

  • Καθαρισμός παραλιών της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων 
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις δράσεις που διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Καλυβίων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 και ώρα 10 π.μ. Καθαρισμός παραλιών Παραλία Γαλάζιας Ακτής  

Συνάντηση στα φανάρια της οδού Απειράνθου Παραλία Αγ. Νικολάου έως Κιόσκι 
Συνάντηση στον Αγ. Νικόλαο Παραλία Ευκάλυπτοι Συνάντηση στην γλίστρα 


Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 

  • Εθελοντικός καθαρισμός του Δήμου Νάουσας 

Την Κυριακή 9 Ιουνίου θα γίνει ο καθιερωμένος συμβολικός καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου σε όλο τον διευρυμένο Δήμο Νάουσας (Νάουσα, Ανθέμια, Ειρηνούπολη), με την εθελοντική συμμετοχή συλλόγων, φορέων, πολιτών, προσωπικού και μηχανημάτων του Δήμου. 

Στον εθελοντικό καθαρισμό, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 8:00 π.μ. με συγκέντρωση στο Δημαρχείο, καλούνται να συμμετέχουν οι πολίτες κάθε ηλικίας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και την διατήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους. 



ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ 


ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 

Ξεκίνησε την Δευτέρα η πιλοτική λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Ναυπλιέων. Το Σύστημα είναι ανοικτό για χρήση σε οποιονδήποτε κάτοικο ή επισκέπτη της πόλης, αρκεί να είναι 18 ετών και άνω. Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατο από οποιονδήποτε σταθμό θέλουν και να το αφήνουν σε οποιονδήποτε σταθμό. 

Σταθμοί βρίσκονται στα εξής σημεία: α) Στο δημαρχείο, β) Στο πάρκο Κολοκοτρώνη, γ) Στην οδό Άργους & Χαριλάου Τρικούπη δ) Στην πλατεία Εθνοσυνέλευσης (συνοικισμός Πρόνοιας). 

Στο αρχικό στάδιο η χρήση του συστήματος θα είναι δωρεάν και η κάθε χρήση κοινόχρηστου ποδηλάτου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 3 ώρες.


  • ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΣΤΗN ΛΑΡΙΣΑ 

Η καθιερωμένη Νυχτερινή Ποδηλατοβόλτα στους δρόμους και τις συνοικίες της Λάρισας κάθε Πέμπτη, με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία!
Σημείο συνάντησης: Κεντρική Πλατεία.

  • ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ  

Από Κυριακή 2 Ιουνίου η ποδηλατική Ομάδα Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποιεί κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί ποδηλατάδα.
 Σημείο συνάντησης: Πλατεία Πατριάρχου



ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ 
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟ

Α.Ο.Σ. (ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ) 
Λέκκα 23-25, Αθήνα – τηλ. 2103212355, 2103212429
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 • Ε.Ο.Α.Ο. ΝΙΚΑΙΑΣ "Ο ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ"
 Βρυούλων 69 και Ικονίου, Νίκαια – τηλ. 2104930470
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ
Φιλαδελφείας 126, Αχαρνές – τηλ. 2102461528
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Φ.Ο.Π. (ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
Μεσσηνίας 14-16, Πειραιάς – τηλ. 2104170814, 2104130632
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΥΛΑΣ
Αθηνάς51, Βούλα – τηλ. 210 8959363
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεσποτάτου Ηπείρου 2 – τηλ. 265-1022138
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ε.Ο.Σ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αντιμάχου 3, Καρδίτσα – τηλ. 2441071204, 6973695595
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Σ.Π.ΟΡ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ομήρου 6, Τρίκαλα – τηλ. 2431072077
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 • Ε.Ο.Σ. ΞΑΝΘΗΣ
Κλειστό γυμναστήριο Δήμου Ξάνθης « Φίλιππος Αμοιρίδης» - τηλ. 2541024818
Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Ο.Λ. ΕΟΡΔΑΙΑΣ
 25ης Μαρτίου 39, Πτολεμαϊδα – τηλ.2463053953
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ο.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
Πάροδος Βενιζέλου ( έναντι Νομαρχίας), Κιλκίς – τηλ. 2341020842
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ανατολικό κέντρο Καλαμάτας – τηλ. 2721097733
Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

Ε.Ο.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Παν.Σούλου 10, Αγρίνιο – τηλ. 2641045512
 Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου