Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ιβίσκος (Ηibiscus)

O Ιβίσκος είναι φυτό της οικογένειας των Μαλαχοειδών, η οποία αριθμεί 200 είδη δέντρα, ποώδη φυτά και θάμνους. Κατάγεται από την Ανατολική Ασία και εμφανίζεται σε πολλές ποικιλίες, εκ των οποίων οι χαρακτηριστικότερες είναι: ο Ιβίσκος ο σινικός ή αλλιώς κινέζικο ρόδο, φυτό καλλωπιστικό αλλά και χρήσιμο στην κατασκευή χαρτιού, ο Ιβίσκος ο καννάβινος από τον οποίο παρασκευάζονται σακιά, σχοινιά και χαλιά, ο Ιβίσκος ο συριακός, καλλωπιστικό φυτό με πολύχρωμα μεγάλα άνθη, ο Ιβίσκος της Ερυθραίας από τα άνθη του οποίου παρασκευάζεται αφέψημα.
Ο Ιβίσκος ανθίζει το καλοκαίρι και τα λουλούδια του είναι μεγάλα, κωνικού σχήματος με έντονα χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, μωβ και λευκό.
Η λέξη ιβίσκος είναι ελληνική και το όνομα αυτό δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη.
Εκτός από την ομορφία του, ο Ιβίσκος προσφέρει στον άνθρωπο και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό του·χρησιμοποιείται τόσο από την Αγιουβερδική όσο και από την κινέζικη ιατρική ως ήπιο φάρμακο. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και μεταλλικά στοιχεία έχει αντιοξειδωτική δράση, είναι διουρητικό, βοηθά στην ρύθμιση της υψηλής πίεσης και των καρδιαγγεικών παθήσεων. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ρύθμιση της των επιπέδων χοληστερόλης. Βοηθά στο αδυνάτισμα καθώς ενεργοποιεί τον μεταβολισμό για την καλύτερη καύση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Τέλος, δρα ευεργετικά στην τριχόπτωση και γενικά συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών.
Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του αφεψήματος είναι τα άνθη και τα φύλλα, αλλά και οι ρίζες.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου