Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Συμπληρωματικό Δελτίο Περιβαλλοντικών & Οικολογικών Εκδηλώσεων - Απρίλιος 2012

  • Κατάρτιση στην παραγωγή Αρωματικών Φυτών και Αιθέριων Ελαίων από το Α.Π.Θ. 



Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιείται κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 Διατμηματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης-Κατάρτισης με τίτλο «Επιμόρφωση-Κατάρτιση στην Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων Ελαίων (ΑΕ)». Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Βιολογίας του Α.Π.Θ., της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθώς μέλη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ).
Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν και να καταστούν ενημερωμένοι επαγγελματίες, ώστε να αντιμετωπίσουν σφαιρικά και ολοκληρωμένα την «Παραγωγή Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και Αιθερίων Ελαίων».
Ειδικότερα, θα αποκτήσουν την τεχνογνωσία ώστε να εφαρμόσουν τις πλέον κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της βιολογικής καλλιέργειας των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών, της συγκομιδής, της επεξεργασίας και της παραλαβής αιθερίων ελαίων. Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις και πληροφορίες για τις χρήσεις και εφαρμογές των ΦΑΦ και τους τομείς αξιοποίησης αυτών, καθώς και τις μεθόδους και διαδικασίες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από ΦΑΦ, όπως είναι τα Αιθέρια Έλαια και οι προδιαγραφές ποιότητας αυτών.  Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να έλθουν σε επαφή και με τα βασικά στοιχεία επιχειρηματικότητας σχετικά με τα ΦΑΦ και τα ΑΕ.
Το Σεμινάριο, διάρκειας 90 και πλέον ωρών, περιλαμβάνει εκτός των θεωρητικών μαθημάτων και πρακτική εξάσκηση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, προσφέροντας τις βασικές γνώσεις και εξειδικευμένες τεχνικές για την παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (βοτανική, χημική σύσταση, οικοφυσιολογία, αναπαραγωγή, τρόπους εγκατάστασης του πολλαπλασιαστικού υλικού στο χωράφι, βιολογική καλλιέργεια, συγκομιδή), όπως επίσης τις αντίστοιχες όσον αφορά την επεξεργασία, ξήρανση, ταξινόμηση, μεταποίηση, συσκευασία, αλλά και την απόσταξη / παραγωγή Αιθερίων Ελαίων, ποιοτικό έλεγχο, χρήσεις, αξιοποίηση, στοιχεία επιχειρηματικότητας, δειγματισμό στις διεθνείς αγορές.
Στο τέλος του εκπαιδευτικού κύκλου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, έχοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία για την παραγωγή υψηλής και τυποποιημένης ποιότητας τελικών προϊόντων, ή θα μπορούν να ασχοληθούν /ή να δημιουργήσουν Μονάδες μεταποίησης ΦΑΦ (μικρές ή μεγάλες). Τέλος, εφαρμόζοντας τις γνώσεις που θα αποκτήσουν θα έχουν την προοπτική και την αντίληψη του «Επιχειρηματία Παραγωγού» και όχι μόνον του απλού παραγωγού/καλλιεργητή, δεδομένου ότι θα έχουν καλύψει όλο το φάσμα από την παραγωγή της πρώτης ύλης, την επεξεργασία / μεταποίησή της καθώς και την προώθηση -Μάρκετινγκ- στις Αγορές.
Βάσει των παραπάνω, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική τεχνογνωσία στον τομέα των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών και των Αιθερίων Ελαίων όπως: απασχολούμενους στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων (αγρότες – παραγωγοί), μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, τεχνολόγους φυτικής παραγωγής, γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, βιολόγους, δασολόγους, χημικούς, φαρμακοποιούς, έμπορους ΦΑΦ, φυτωριούχους κ.ά.
Στους συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα, θα χορηγηθούν
α) Βεβαίωση συμμετοχής,
β) Πιστοποιητικό κατάρτισης-επιμόρφωσης

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο diaviou.auth.gr
To σεμινάριο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και το κόστος ανέρχεται στα 700ευρώ. Αιτήσεις από τις 19 Απριλίου εως 8 Μαΐου.


  • Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 


Η νέα περιοδική έκθεση που διοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2012 και θα έχει διάρκεια ενός έτους, αφορά στην πρώτη παρουσίαση του συνόλου των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανελκύσθηκαν κατά τα έτη 1900-1901 και 1976 από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, νοτίως της Πελοποννήσου. Η μερική ανέλκυση του ναυαγίου συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) η επιχείρηση αναλήφθηκε από Σύμιους σπογγαλιείς με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.
Το ναυάγιο χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. περίπου, ενώ το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ. Η μελέτη του φορτίου θα προσθέσει μια σημαντική μαρτυρία για το θαλάσσιο εμπόριο και τη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης στο τέλος της ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης.
Το ντοκυμαντέρ για το ναυάγιο και το Μηχανισμό, παραγωγής Images First Ltd. σε συνεργασία με την EΡT και την εταιρεία παραγωγής ARTE, καθώς και μια μικρή 3D ταινία, που θα προβάλλονται στη διάρκεια της έκθεσης συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του εκπληκτικού αυτού ευρήματος της πρώτης ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας παγκοσμίως.

www.namuseum.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου