Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Ο Πλανήτης σε Κίνδυνο

Η οικονομία παραπαίει. Η μόλυνση επιδεινώνεται. Η κλιματκή αλλαγή επιταχύνεται. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Και τώρα που βγήκε η διάγνωση, είναι ώρα για δράση.

  • Ο πόλεμος του άνθρακα
Το ντοκιμαντέρ διερευνά τις επιθέσεις άνθρακα που έγιναν στις Η.Π.Α. το 2001, τους επιστήμονες που έχουν πεθάνει έκτοτε και τα σκοτεινά μυστικά της έρευνας γύρω από τον βακτηριολογικό πόλεμο.
  • Μπανάνες
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μικρό αμερικάνικο δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί Νικαραγουανούς εργάτες, οι οποίοι έχουν μείνει στείροι εξαιτίας των τοξικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία στις μπανανοφυτείες.
  • Το αίμα του Ρόδου
Η Τζόουν Ρουτ δημιούργησε, μαζί με τον σύζυγό της Άλαν, μερικά από τα πιο όμορφα και διάσημα ντοκιμαντέρ φυσικής ιστορίας. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της αξιόλογης ζωής και του βίαιου θανάτου της Ρουτ, καθώς και του αγώνα της να σώσει την λίμνη που τόσο αγαπούσε.
  • Ωκεανοί από Πλαστικό
Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ωκεανού περιέχει κατά μέσο όρο 74.000 κομμάτια πλαστικού. Ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτής της πλαστικής μόλυνσης ; Μπορεί να γίνει κάτι για να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας ;
  • Η Pax Americana και ο ενοπλισμός του διαστήματος
Με συνταρακτικό αρχειακό υλικό και πρωτοφανή πρόσβαση στην Αεροπορική Διοίκηση του Διαστήματος, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τα παιχνίδια εξουσίας μέσα από συνεντεύξεις με στρατηγούς, αναλυτές της διαστημικής πολιτικής, πολιτικούς, διπλωμάτες, ακτιβιστές της ειρήνης, αλλά και πολεμοχαρή "γεράκια".
  • Τοξική παιδική χαρά
Μια σουηδική εταιρεία εξόρυξης μετάλλων στέλνει τα τοξικά της απόβλητα στην Χιλή με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να αρρωστήσουν.
  • Κασουάριοι - τα σπάνια πουλιά της Αυστραλίας
Ένα ντοκιμαντέρ που φέρνει στο φως πληροφορίες για τα πιο παράξενα πουλιά της γης, τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν σ' έναν κόσμο πιο άγριο από τα ίδια.
  • Οι τελευταίες μέρες του Σισμαρέφ
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε τρεις οικογένειες της φυλής Ίνγιουπακ, οι οποίες ζουν λίγο πιο κάτω από τον βόρειο πολικό κύκλο στην Αλάσκα και αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της κληματικής αλλαγής.
  • Φωνή Αιγαίου
Το Αιγαίο εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς... Στην θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες. Η ταινία ανιχνεύει τις ιστορικές και κοινωνικές ρίζες των σημερινών εξελίξεων. Με αρχειακό υλικό παρουσιάζεται η εμπειρία των πολέμων και της οδυνηρής μετανάστευσης, η άνοδος της ναυτιλίας. Καταγράφεται ο λόγος μελετητών και αναμειγνύεται με τον λόγο-αντίλογο των κατοίκων, πλέκοντας το νήμα ενός πολυδιάστατου προβληματισμού. Σ’ ένα άλλο επίπεδο, η ταινία πραγματεύεται την σημασία της φύσης στην ζωή του ανθρώπου, την αξία της ομορφιάς του φυσικού και δομημένου χώρου.


Πρόγραμμα και ώρες Προβολής :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου