Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Περιβάλλον και Συνείδηση




Εξαιρετικό βιβλίο με θέμα τη σύνδεση της παγανιστικής θρησκείας και συνείδησης με την φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Από το οπισθόφυλλο :

Το βιβλίο αυτό, προϊόν διεπιστημονικής έρευνας, πραγματεύεται την σχέση που είχαν διαμορφώσει οι αρχαίοι Έλληνες ανάμεσα στην μέριμνα του περιβάλλοντος και την εγρήγορση της συνείδησης. Διατυπώνεται η άποψη ότι μέσα από τον μύθο, ο προβληματισμός των Ελλήνων για την σχέση περιβάλλοντος - συνείδησης χρωματίζει όχι μόνο την θρησκεία, αλλά και την ίδια την φιλοσοφία. Βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής σκέψης όπως η αυτογνωσία, η ύβρις και η αρμονία οφείλονται στην μετουσιωθείσα μνήμη της οικολογικής κρίσης της δεύτερης χιλιετίας π.Χ.

Μέσω της οικολογικής καταστροφής του δωδέκατου αιώνα και των προεκτάσεών της στην συνείδηση, ο αρχαίος κόσμος στέλνει ένα μήνυμα : η καταστροφή του περιβάλλοντος ξεκινά από τον νου. Όσο περισσότερο κατακερματίζουμε την πραγματικότητα χωρίς να το συνειδητοποιούμε, τόσο περισσότερο περιορίζουμε τις δυνατότητες χειρισμού της, έξω από τον νου.

Τίτλος : Περιβάλλον και Συνείδηση στην Αρχαία Ελλάδα
Συγγραφέας : Αιμ.Μπουρατίνος
Εκδόσεις : Αρσενίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου